Gezondheid, Natuurlijk

Eczeem pak je natuurlijk aan!

Beloofd is beloofd! Het heeft eventjes geduurd, maar ik wilde er echt even goed voor gaan zitten voor je. Je zult maar last hebben van eczeem of iemand kennen die lijdt aan deze huidaandoening. Dan wil je goed geïnformeerd worden. Ik verstrek je die informatie graag. Gewoon omdat ik open wil zijn over wat eczeem is en wat je eraan kunt doen. Daar gaan we!

Eczeem, wat is dat eigenlijk?
Eczeem is een ontstekingsreactie van je huid. Deze ontstekingsreactie wordt vaak veroorzaakt door bacteriën. Het is een vervelende, soms zeer hardnekkige aandoening. Eczeem kan op allerlei plekken op je lichaam voorkomen. Je handen, je armen, je gezicht, je benen, je voeten, ellebogen of knieholtes zijn veel voorkomende locaties. Mensen met eczeem hebben van nature een andere vetsamenstelling in de huid. De huid is droger. Eczeem is niet besmettelijk. Twee veelvoorkomende vormen van eczeem zijn constitutioneel eczeem (ook wel atopisch eczeem genoemd) en contacteczeem.Constitutioneel eczeem is een chronische ontstekingsziekte van de huid. Contacteczeem is een vorm van eczeem, dat ontstaat nadat de huid in contact is gekomen met stoffen, waarvoor het allergisch is.

Symptomen

 • Rode, schilferige, gebarsten plekken op je huid. Deze komen met name voor op je handen, oren, voeten en benen (droog eczeem).
 • Kleine, met vocht gevulde blaasjes die kunnen openbarsten tot wondjes (nat eczeem).
 • Branderig gevoel en jeuk met sterke drang tot krabben.
 • Infecties die ontstaan door het krabben.
 • Blaren door acute verergering van het eczeem.
 • Stugge, droge huid met pijnlijke eczeemplekken, zoals kloven. 

Oorzaken
De oorzaak van eczeem is vaak niet bekend. Het is aannemelijk dat stress eczeem kan triggeren of zelfs verergeren. Ook de winter kan een rol spelen. Dan is de kans dat je huid uitdroogt groter omdat de wintermaanden koude lucht brengen. Bovendien is de lucht binnen door de verwarming ook een stuk droger. Kou en droge lucht zijn een behoorlijke aanslag op je huid. Je krijgt hier niet direct eczeem van, maar het kan hierdoor wel eerder ontstaan omdat je huid kwetsbaarder is. Bij eczeem is het vochtverlies door je huid verhoogd en er zitten minder huidvetten (lipiden) in je huid. Dit geldt ook voor je huid op plekken waar het eczeem niet zit. Als je eczeem hebt is het daarom goed om erop te letten dat je huid niet te veel uitdroogt.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van eczeem

 • Aanleg of erfelijkheid
 • Ziekte, stress, emotionele spanning
 • Huidbacteriën
 • Allergenen, dit zijn stoffen die een allergie kunnen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld latex, nikkel, rubber en conserveermiddelen
 • Niet-allergene factoren, zoals water, zeep, schuimende producten, wol, alcohol en voedsel
 • Andere factoren zoals droge huid, droge lucht, warmte, fel zonlicht, transpiratie en stress kunnen eczeem uitlokken en verergeren.

Gevolgen
Jeuk en roodheid. Soms ook gepaard met pijn. Het kan lange tijd goed gaan, maar vaak is er ineens weer sprake van verslechtering. Sommige mensen hebben zo vaak en/of veel last van eczeem, dat het hun leven beheerst. Je durft je als mens soms zelfs niet meer te vertonen omdat je je schaamt of ongemakkelijk voelt bij de zichtbaar slechte conditie van je huid.

Maar hoe kan eczeem dan zulke verstrekkende gevolgen hebben?

Krabben krabben krabben

Vaak is jeuk de directe boosdoener. Door jeuk krab je aan je huid. Of je wrijft er regelmatig over. Hierdoor ontstaan er wondjes. Met dus meer jeuk en meer pijn als gevolg. Het eczeem wordt erger in plaats van beter. Eigenlijk zorgt het krabben voor het onderhouden van de jeuk. Heel vervelend, want je wilt juist dat het stopt. De eczeem mensen onder ons herkennen het vast wel. Krabben geeft je een tijdelijk gevoel van he, he, lekker, ik ben er even vanaf! In werkelijkheid lost het niets op. Door het in stand houden van je “jeuken is krabben patroon” maak je je huid alleen maar meer van streek. Het gaat van kwaad tot erger. Er kunnen krabletsels en zelfs infecties ontstaan.

Okay, okay, niet krabben dus, maar wat kan ik er dan wel aan doen?

Tips
Laten we beginnen met een paar tips van een mede-eczeem-mens (ervaringsdeskundige):

 1. Ga niet te vaak en te lang in bad of onder de douche. Het (warme) water zelf droogt je huid uit en belast je lichaamseigen vetten.
 2. Probeer het gebruik van geparfumeerde douchegel, zeep en sterke wasmiddelen te vermijden. Ook deze belasten je huidvetten te veel.
 3. Droog je huid goed af na het baden of douchen.
 4. Smeer je huid iedere dag in met een neutraal product. Dit houdt het vet- en vochtgehalte op peil.
 5. Draag het liefst kleding van niet afsluitende materialen (geen nylon bijvoorbeeld).
 6. Kies eens bewust voor het doen van ontspanningsoefeningen. Al was het maar om je krabneiging onder controle te houden. Jeukklachten kunnen je spanning geven, waardoor je spieren zich automatisch aanspannen. Meditatie en mindfulness kunnen ook bijdragen aan meer ontspanning in geval van jeuk.
 7. Als je gaat afwassen, doe je handschoenen aan, zodat je je huid zo min mogelijk irriteert.
 8. Houd je nagels kort, zodat je de schade als je dan toch gaat krabben, beperkt houdt.
 9. En als je contacteczeem hebt, is het uiteraard heel belangrijk om de stof of het materiaal dat de reactie uitlokt, weg te nemen.

Voel je niet schuldig als je deze tips niet dagelijks volgt. Het zijn slechts tips. Enne…… weet even, ik hou me zelf ook niet overal aan. Het komt er gewoon niet altijd van. Maar probeer het gewoon eens. Je zult er profijt van hebben!

Eczeemcrèmes, -zalven of -gels
De eczeem zelf kun je op verschillende manieren behandelen. De meest gebruikelijke is het aanbrengen van een crème, zalf of gel op de eczeemplekken. Bijvoorbeeld met een product met cortisonen. In de volksmond hormoonzalf genoemd. Hormoonzalven zijn er in diverse gradaties, al naar gelang de ernst van het eczeem. Dermatologen schrijven hormoonzalven vaak voor. Ook zijn er medicijnen om het eczeem, de jeuk en de huidinfecties tegen te gaan.

Maar wil jij dit wel, zo’n behandeling met hormoonzalf? En zijn ze wel nodig, die medicijnen? Artsen en verpleegkundigen schrijven vaak alleen medicijnen voor als smeren onvoldoende helpt. Medicijnen hebben namelijk bijwerkingen.

Wel smeren, maar dan het liefst met een natuurlijk product
Je weet het inmiddels vast wel. Wij van Van Nature Anders zijn geen voorstander van cortisonen (hormoonzalven). En ook geen voorstander van medicijnen (tenzij het echt niet anders kan). Waarom zou je een product kiezen met hormonen, die je huid vaak ook nog eens dunner (en dus kwetsbaarder) maakt, terwijl je ook een natuurlijk product kunt kopen om je eczeem aan te pakken? Gelukkig blijkt steeds meer dat mensen met eczeem de voorkeur hebben voor een zelfzorgproduct zonder deze cortisonen.

Hyperoil is een natuurlijk zelfzorgproduct zonder cortisonen.

Hyperoil OLIE en Hyperoil GEL
Onze Hyperoil producten zijn gemaakt op basis van Neem en Sint-Janskruid. Neem werkt o.a. desinfecterend, ontstekingsremmend, immuno-stimulerend. Sint-Janskruid is o.a. antiseptisch en ontstekingsremmend. Beiden helpen bij de regeneratie en het herstel van je huid.Zodra je symptomen van roodheid en jeuk ervaart breng je 2-3 maal daags Hyperoil® GEL aan. Dit herhaal je totdat de symptomen aanzienlijk zijn afgezwakt. Daarna stap je over op een dagelijkse toepassing (bij voorkeur ’s avonds) totdat de symptomen volledig zijn verdwenen. Heb je eczeem met schrammen of puisten, dan breng je 2-3 maal daags Hyperoil® OLIE aan. Dit doe je totdat je huid verbetering laat zien. Stap daarna over op Hyperoil® GEL. Stop nooit te vroeg met de behandeling, het kan soms lijken alsof het eczeem weg is maar niets is minder waar. In het geval van herhaaldelijke perioden van eczeem adviseren wij je om Hyperoil® GEL te blijven toepassen, gedurende tenminste 1 week nadat de symptomen zijn verdwenen.

Mag ik Hyperoil ook gebruiken op een beschadigde huid?
Ja, dat mag! Dit een vraag, die je jezelf terecht stelt. Er zijn namelijk (bekende) eczeemproducten in de handel, waar duidelijk in de gebruiksaanwijzing staat dat het product niet mag worden gebruikt op de beschadigde huid. Ik kan je geruststellen. Hyperoil kan veilig gebruikt worden op zowel de onbeschadigde, intacte huid als de beschadigde huid. Zo hoef je nooit na te denken of je er wel goed aan doet om Hyperoil te gebruiken om je eczeem aan te pakken.

Fijn, je hebt al genoeg aan je hoofd, zou ik zeggen.

Wat kost Hyperoil?
Dit zijn de aanbevolen Hyperoil producten voor de behandeling van je eczeem.

Twijfel je welk Hyperoil product je nodig hebt? Lees het hier nog eens goed na: https://vannatureanders.nl/eczeem/

Trouwens, even ter vergelijking: Veel eczeem producten worden voor een kleine € 30 per 30 ml aangeboden. Bijna tweemaal zo veel als de Hyperoil GEL tube van 30 ml. Chemische producten zijn in prijs aardig vergelijkbaar met de Hyperoil GEL tube maar goed, waarom zou je een chemisch product op je toch al kwetsbare huid willen smeren als het ook natuurlijk kan.

Zijn er dan alleen maar voordelen aan de Hyperoil producten?
Nee, helaas moet ik je daarin teleurstellen. Hyperoil heeft ook een minpunt. Het wordt niet vergoed door de verzekeraar. Misschien komt dat ooit nog, maar Hyperoil is pas sinds 2018 in Nederland verkrijgbaar. Een traject inzetten voor het laten vergoeden van een product door een zorgverzekeraar duurt lang. Bovendien is Hyperoil een natuurlijk product. Zorgverzekeraars zijn niet zo happig op het vergoeden van natuurlijke producten. We gaan die weg dan ook niet bewandelen.

De voordelen van Hyperoil op een rijtje

 1. Kan worden toegepast op een intacte en op een beschadigde huid (ideaal, je hebt alleen Hyperoil nodig)
 2. Niet vettig en trekt snel in (je kleding kan vrijwel direct weer aan)
 3. Zuinig in gebruik en smeert makkelijk uit (een dun laagje is voldoende)
 4. Vermindert jeuk en roodheid (je huid wordt rustiger)
 5. Beschermt en kalmeert (door de antibacteriële werking van Neem en Sint-Janskruid)
 6. Verzacht (de gel en de olie maken je huid soepel)
 7. Eczeem plekken verminderen of verdwijnen (daar doe je het voor)
 8. Bevat een minimum aantal ingrediënten (geen onnodige toevoegingen) en is natuurlijk zonder parfum, zonder hormonen, zonder parabenen, zonder vaseline, niet getest op dieren en zonder dierlijke ingrediënten
 9. Hyperoil is (zeker in vergelijking met andere eczeemproducten) niet duur (waar voor je geld)

Dus, overtuig jezelf en… 

Laat je huid zienderogen opknappen!
Ben je op zoek naar een product voor de behandeling van je eczeem zonder hormonen, zonder parabenen, zonder vaseline en zonder parfum? Probeer dan Hyperoil vandaag nog en laat je huid zienderogen opknappen.

Check de Hyperoil productpagina https://vannatureanders.nl/product-category/ri-mos/ voor een productoverzicht of een bestelling.

Ik hoop oprecht dat ik je met deze uitgebreide blog over eczeem, verder heb kunnen helpen in je zoektocht.

Een warme, natuurlijke groet!

x, Marga